Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Március a kertben!

Március a kertben! Végre beköszöntött március, és bár az időjárás még ingadozhat, a naptár szerint már tavasz van. Ez a hónap a kertészkedés szempontjából rendkívül izgalmas, hiszen itt az ideje, hogy elkezdjük felkészíteni a kertünket a közelgő melegebb hónapokra. Lássuk, milyen feladatok várnak ránk ebben a hónapban, hogy kertünk egész évben a lehető legjobban nézzen ki!

1. Fák és cserjék: itt az ültetés ideje

Március a gyümölcsfák, díszfák, díszbokrok, szőlőoltványok és rózsatövek ültetésének ideális időszaka. Nem csak az új növények telepítése fontos, de a már meglévő, érett gyümölcsfák ápolása is kulcsfontosságú. Eljött a koronaritkítás ideje, amely során a túl sűrű, egymást keresztező ágakat és vesszőket eltávolítjuk, így biztosítva, hogy a gyümölcsök elegendő napfényhez jussanak. Ezenkívül elengedhetetlen a lemosó permetezés is, hogy megvédjük növényeinket a kártevőktől és betegségektől.

2. Zöldségvetés: mire számíthatunk?

A hónap második felében érdemes elvetni a hidegálló zöldségeket, mint például a zöldborsót, a sárgarépát, és a petrezselymet. Ne feledkezzünk meg a vöröshagyma és a fokhagyma ültetéséről sem! A nagyobb évelő fűszernövények, mint a lestyán vagy a citromfű, szintén kikerülhetnek a szabadföldbe.

3. Virágzásra fel!

Március kiváló időszak az évelő virágok ültetésére és a rózsák metszésére. Ha az időjárás engedi, a télen védett helyen tartott növényeket, például a leandereket, ki lehet vinni a szabadba.

4. A gyep ápolása

Ahogy megérkeznek az első meleg napok, elkezdődik a gyep tavaszi ápolása. Tisztítsuk meg a téli maradványoktól, hogy megakadályozzuk a rothadást. A leveleket és egyéb növényi maradványokat komposztáljuk, így hasznosíthatjuk később a kertben.

5. Készüljünk a kártevőkre

Az enyhébb időjárással együtt érkezhetnek a kártevők is, mint például a meztelen csigák vagy a levéltetvek. Legyünk résen, és tegyünk megelőző lépéseket a kártevők elleni védekezés érdekében.

6. Ellenőrzés és javítások

Ne feledkezzünk meg a vízvezetékek tavaszi ellenőrzéséről és szükség szerinti javításáról sem. Ezenkívül ellenőrizzük kerti szerszámainkat, és szükség esetén pótoljuk vagy cseréljük az elhasználódottakat.

Március tehát a felkészülés és az újrakezdés időszaka. Amint a természet új ciklusa elkezdődik, mi is megújulással és növekedéssel tölthetjük meg kertjeinket. Engedjük, hogy a tavasz frissessége és a márciusi teendők listája inspiráljon minket arra, hogy gondoskodó és odafigyelő kertészekké váljunk, akik képesek meghozni a szükséges áldozatokat a bőséges termés és a szemet gyönyörködtető virágzás érdekében. Kezdjünk hát bele energikusan és szeretettel a márciusi kerti munkákba!

Keresés